torsdag den 26. juni 2014

Hvad skal vi spise? Jamie Olivers asparges- og kartoffel tærte.

Sad herhjemme og så madprogram med Jamie Oliver, han lavede sådan en tærte med filodej, kartofler og asparges. Da vi i kolonihaven havde asparges, tænkte jeg det var en god måde at få brugt dem på. 
Dog, til min overraskelse, er aspargestiden ovre og der var ikke andet end nogle kedelige aspargestræer, så jeg måtte købe nogen.

Opskriften er på engelsk, men prøver at oversætte den:

  • 500g kartofler, kogt og pillet.
  • Salt og peber
  • 500g asparges, den grimme enden er knækket væk.
  • 200g filo dej
  • 100g smeltet smør
  • 100g frisk revet Lancashire ost (Jeg brugte en lille rulle Galbani mozzerella)
  • 100g frisk revet cheddar ost
  • 3 store æg
  • 250-280ml fløde
  • 1/2 muskat nød

Du skal bruge et fad med 5-7cm høje kanter, det skal være ret stort, måske en halv bageplade.

Kog kartofler i saltet vand i 15 minutter

Blancher asparges i kogende vand i 4 minutter, derefter hæld vandet fra.
Tænd ovnen på 190 C

Placer et lag filodej i dit ovnfaste fad, et med løs bund er værd at foretrække, lad filodejen hænge omkring 1-2cm udover kanten.

Smør med det smeltede smør på filodejen og placer et stykke filodej henover igen. Lidt som en smør-lasagne. Gentag indtil du har omkring 5 ark filodej.

Læg et dampet viskestykke hen over fadet mens du tilbereder fyldet.

Tag kartoflerne i en stor skål sammen med ostene og lav til mos, brug en kartoffelmoser.

Pisk æg og fløden sammen, hæld det i kartoffelmosen.
Riv muskatnød i og kværn godt med salt og peber i, husk at smage til.
Læg kartoffelmosen i filodejen, fold det overskydne filodej op. I opskriften siger man skal 'scrunche the filo pastry to make a rim'
Dæk hele tærten med de hele asparges, de skal dække hele tærten og lægge på langs.

Smør det resterende smeltede smør på aspargsene og sæt tærten nederst i ovnen i cirka 20 minutter indtil tærten er gylden og criiiispy.

Lad den køle af i 10 minutter før de servere. Imens kan du lige bikse en grøn salat sammen.


Jeg puttede lidt stegte bacon tern ned i kartoffelmosen, det smagte herligt.